FAQ RED LIGHT THERAPY

Hur fungerar röd ljusterapi?

Precis som blommor behöver vatten, ljus, och näring för att växa, behöver våra celler naturligt ljus för att fungera. Tyvärr får de flesta av oss i Norden inte så mycket naturligt ljus som de behöver för sin hälsa. Många tillbringar mer än 90% av sin tid inomhus på vintern. Så det är framförallt vintertid kroppen behöver mer ljus.

Med röd ljusterapi kan du komplettera intaget av dagsljus med hjälp av koncentrerat rött ljus och nära infrarött ljus. För att förenkla det kan man säga att rött ljusterapi fungerar som en superbooster till din energiproduktion, ända ner på cellnivå och till och med så djupt att de stimulerar mitokondrierna. Mitokondrierna är cellens kraftverk.

LÄS MER

Vem använder rött ljusterapi?

  • Hudterapeuter
  • SPA
  • Idrottsmassörer och Fysioterapeuter
  • Elitidrottare
  • Motionärer

Är rött ljus muskel-
avslappnande?

Behandling med nära infrarött är muskelavslappnade och gör att du får en bättre återhämtning.

Är nära infrarött ljus bra?

Långvågigt infrarött ljus har också visat sig hjälpa till att öka ämnesomsättningen, lindra smärta, förbättra cirkulationen, vitalisera huden, och driva ut slaggprodukter från kroppen.

Kan infrarött ljus förbättra huden?

Regelbunden behandling med infrarött ljus stimulerar kollagenproduktionen och minskar synliga rynkor.

Är röd ljusterapi (red light therapy) säkert?

Röd ljusterapi har inga kända biverkningar, utan kan endast förbättra din hälsa. Det röda ljuset är en naturlig källa som redan finns i solen.

Måste jag använda ögonskydd?

Det finns inga studier som visar att strålningen från paneler med rött ljus och nära infrarött ljus skulle skada ögonen tvärtemot så visar det att röda ljuset hjälper till med läkning av grå starr.

Kan jag använda rött ljus för att förbättra min hud?

Rödljusbehandling har visat sig förbättra huden på olika sätt. Röd ljusbehandling ökar blodflödet till huden, vilket ökar hudens regenerering. Rött ljus aktiverar cellförnyelsen vilket kan minska akne, hämma ärrbildning i huden, minska hudbristningar och till och med hjälpa brännskador att läka

Hur länge är en behandling?

10-20 minuter är rekommenderad behandlingstid

Vad är skillnaden på Nära IR och Rött ljus

Skillnaden är våglängderna som är 620-750 nm för rött ljus 750-850 nm för NIR. Rött ljus kan vi dessutom se medan infrarött ljus inte kan uppfattas av ögonen. Det röda ljuset tränger inte ner lika djupt i dina vävnader, medan NIR kommer in djupare och kan faktiskt nå centrala delar av hjärnan samt inre organ.

Hur funkar Red light therapy (RLT)

RLT verkar genom att aktivera fotoacceptorer i kroppens celler. Detta leder till en rad effekter som är positiva för hälsan som ökad ATP-produktion i mitokondrierna, aktivering av uppbyggnaden av vävnader som kollagen, stimulering av immunförsvaret etc.

Funkar verkligen röd ljusterapi?

Idag finns en mycket omfattande dokumentation på flera tusen vetenskapliga studier som visar på positiva effekter av RLT. Här finns den viktigaste forskningen samlad ifall du vill ta del av alla referenser och läsa mer om dina specialområden inom RLT https://www.bitly.com/PBM-database

Sover man bättre av rött ljus.

Till skillnad från blått ljus har inte RLT uppiggande effekter och kan enligt vissa rön förbättra sömnen. En teori är att RLT kan verka uppiggande på morgonen och lugnande på kvällen, eftersom det är så solens naturliga strålar fungerar med en större andel rött ljus i gryningen och i skymningen. Hur som helst verkar det inte störa sömnen.

Behandling och resultat

De flesta brukar märka en effekt redan efter sin första stund i den röda ljussängen. Den största effekten märker du oftast inom några dagar. Det kan ta upp till två veckor för att få full effekt av ljuset. Ljuset brukar ha mycket bra effekt på sinnesstämningen, smärta, värk och vitaliteten. de flesta brukar märka att de blir harmoniska och sover bättre. Om du inte märker resultat direkt på din kropp har du iallafall gjort något bra, du har gett energi till dina celler. Du kan aldrig få en negativ effekt så det är alltid värt att prova. Det värsta som kan hända är uteblivet resultat. Det bästa som kan hända för dig vet bara du.

Precis som blommor behöver vatten, ljus, och näring för att växa, behöver våra celler naturligt ljus för att fungera. Tyvärr får de flesta av oss i Norden inte så mycket naturligt ljus som de behöver för sin hälsa. Många tillbringar mer än 90% av sin tid inomhus på vintern. Så det är framförallt vintertid kroppen behöver mer ljus.

Med röd ljusterapi kan du komplettera intaget av dagsljus med hjälp av koncentrerat rött ljus och nära infrarött ljus. För att förenkla det kan man säga att rött ljusterapi fungerar som en superbooster till din energiproduktion, ända ner på cellnivå och till och med så djupt att de stimulerar mitokondrierna. Mitokondrierna är cellens kraftverk.

LÄS MER

Gör rött ljusterapi mig starkare?

RLT är en mycket spännande och effektiv teknologi för dig som tränar på gym. Resultaten är så påtagliga och mätbara med tyngre vikter och bättre kroppssammansättning. RLT verkar på flera plan och framför allt blir återhämtningen snabbare. Du kan således förvänta dig ökad styrka och prestation snabbare än om du inte använde lampan.

Vidare ökar muskeltillväxten och kroppsfettet minskar, så du bör även kunna se effekter i spegeln ganska snart. Eventuella skador läker dessutom ut snabbare, så du kommer tillbaka i matchen tidigare. Det är en god idé att använda lampan precis som vem som helst, men många tycker om att köra en session direkt efter träning, vilket också är rimligt i teorin.

LÄS MER

Vad är skillnaden mellan IR bastu och IRL?

Det är väldigt stor skillnad mellan RLT och infraröd bastu, och våglängden betyder allt. RLT arbetar med två specifika våglängder som vi vet att mitokondrierna responderar på (mellan ca 600 – 1 000 nm), och därmed uppstår alla de fysiologiska effekterna som ökad ATP-produktion, stimulering av antioxidantproduktionen och aktivering av cytokrom-C-oxidas.

Infrarött ljus har längre våglängder, vars energi absorberas av vattnet snarare än mitokondriernas kromoforer (de strukturer som faktiskt tar upp ljuset och skapar en reaktion). Det gör att de alstrar värme vilket är perfekt för en bastu eller värmelampa, men gör inte mycket för mitokondrierna. Förvisso kan värme i sig öka blodcirkulationen och upplevas som smärtlindrande, men det går inte att ersätta RLT med vanligt infrarött ljus och tro på samma effekter.

Vad är rött ljusterapi bra för?

• Stimulering av kollagenproduktion, vilket kan förbättra hudens kvalitet och funktion
• Ökad blodcirkulation i huden
• Dämpning av inflammation
• Förbättrad sårläkning
• Minska bristningar
• Motverka rynkor, linjer och åldersförändringar i huden
• Behandling av psoriasis, rosacea och eksem
• Minska ärrvävnad
• Förbättra håråterväxt på huvudet
• Motverka akne
• Ökad kognitiv förmåga, förbättra fysisk prestationsförmåga, öka muskelmassan, minska kroppsfettet, smärtlindring, stärkande effekter på solskadad hud, minska depression, läkning av benbrott, låg sköldkörtelfunktion, minskning av inflammationer, lindring av autoimmuna sjukdomar, åldersrelaterad synnedsättning